Koşu her yaştan bireyin yapabileceği bir hareket olup vücudu zinde tutan bir egzersiz çeşididir. Yüksek oranda kalori ve yağ yakımı sağlar hem de kilo vermenize yardımcı olur.
Isınmadan hiç bir hareket yapılmayacağını duymuşsunuzdur bu hareket koşu içinde geçerlidir eğer ısınmadan koşarsanız vücudunuzda kramplar ve erkenden yorulma hissi doğar.
Koşuya başlamadan 10-15 dakika yürüyüş yapmak kasların ısınması için yeterlidir. Bacakları ve kolları esnetmek, basit eğilme hareketleri kasların açılmasını sağlayarak koşu sonrası oluşabilecek kas ağrıları ve yorgunluklarının önüne geçer.
Isındıktan ve esnedikten sonra günlük ne kadar koşu yapılacağının belirlenmesi gerekir.Kendinize hedef koyduktan sonra her gün koşu egzersizini mesafesini yavaş yavaş arttırılması egzersizin verimliliği açısından oldukça önemlidir. Koşacağınız parkurda eğim oranı da size kalmış eğer eğimi arttırırsanız daha fazla kalori yakmanıza ve kaslarınızı zorlamanıza sebep olacaktır.
Doğru Koşu Nasıl Yapılmalı ?
Sizde kendinize kilo vermeden önce doğru koşu nasıl yapılmalı diye soruyorsanız gelin beraber inceleyelim. Öncelikle doğru koşmak için önemli olan noktaları size anlatalım. İlk olarak;
Ayak Vuruşu
Her şey ayakla başlıyor. İnsanlara veya kendimize koşarken baktığımızda yere ilk değen bölge taban bölgemiz oluyor. Bunun en önemli nedeni ise yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanıyor. Aslında koşu sırasında ilk tabanımızın değil ayaklarımızın ön kısmının yere değmesi gerekiyor.
Ayak Yerleşimi
Ayak yerleşimi dediğimiz olay aslında koşu yaparken bir yandan da frenleme yapmamak için ayaklarımız mümkün olduğunca ağırlık merkezimizin tam altına düşmelidir. Buda genellikle kalçamızın altıdır yani adımımızı attığımızda öne değil tam kalçamızın altına düşmesine dikkat edelim.
Adım Frekansı
Dakikada yaklaşık 180 adım olmalı buda dakikada her bacak için 90 adım demek oluyor.
Bel Pozisyonu
Mümkün olduğunca belimiz ne çok dik neden çok eğik olmalı. Nötr olmalı ki belimiz zorlanmasın.
Omuz ve Kollar
Bazı kişilerin duruş bozuklukları var. Bu sorun çoğunlukla bilgisayar başında iş gereği veya kişisel sebeplerden çok oturmaktan kaynaklanıyor. Mümkün olduğunca göğüsümüz açık, omuzlarımız geride ve aşağıda olmalı. Kollarımız ise çok salınmamalı.Yaklaşık 90 derece açıyı koruyarak aşağı yukarı yani gövdemizin dönmemesini sağlayacak kadar salınması yeterli.
Gövde Salınımı
Koşarken vücudumuzu döndürmeye gerek yok bu belimize aşırı zararlıdır. Kalçamızın dönmesinden dolayı oluşan dönme etkisini kollarımızla nötrleştiriyoruz. Bu yüzden gövdemizi mümkün olduğunca dik, açık ve düz tutmalıyız.
Baş Pozisyonu
Başımızı mümkün olduğunca düz tutmalıyız. Ne çok yukarıda nede çok aşağıda tutmamalıyız çünkü başımızı yukarıda veya aşağıda tutarsak vücudumuz zorlanacaktır. Hiçbir şekilde koşu vücudumuzu zorlamamalı. Duruşunuzun düzgün olduğunu düşünüyorsanız bu konuda sorun yaşamayacağınızı tahmin ediyoruz.
Doğru koşu nasıl yapılır ve formda bir vücut için koşunun önemini sizin için anlattık. Konumuzun sonuna geldik hepinize iyi sporlar.