Kış aylarında, birçoğumuz sıcak, rahat battaniyelerin altında evde kalmayı tercih ediyoruz. Sıkı giyinerek ve kapalı mekanlarda zaman geçirerek soğuğu olabildiğince günlük hayatımızdan çıkarmayı amaçlıyoruz.
Bunlar tamamen normal, kimse soğuğu gerçekten sevmiyor, ancak buz banyosu yapmanın veya soğuk bir duş almanın bağışıklı sisteminiz için gerçekten yararlı olduğunu biliyor muydunuz?
Soğuk Duşun Faydaları
Stresi azaltır: Bu “çılgın” şeyi yaptıktan hemen sonra daha mutlu ve enerjik hissettiğinizi fark edeceksiniz. Vücudu soğuğa maruz bırakmak stres hormonu olan kortizolü düşürür ve kendini iyi hissetme hormonlarını yani endorfinleri arttırır.
Bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Soğuk duş terapisini haftada iki veya üç kez yaparak, hasta olma olasılığınızı azaltabilirsiniz. Soğuk duş terapisinin hastalıkları önleyip önlemediğine dair araştırmalar halen yetersiz olsa da soğuğun lenf damarlarınızı daralttığı öne sürülmektedir. Tipik olarak kas büzülmesi ile elde edilen bu kasılma, vücudunuzdaki lenf sıvıları pompalayarak atıkları, bakterileri ve mikropları dışarı atar ve vücudu temizler.
Tersine enflamasyon: Sporcular soğuk duş terapisini oldukça sık gerçekleştirmektedir. Bunun nedeni, egzersiz seansından sonra, artan kan akışından ve yırtık kas liflerinden dolayı kasların oldukça şişmesidir. Soğuk su, çalışılan kasların sıcaklığını düşürür ve kan damarlarını daraltıp toparlanma süresini hızlandırır ve uyuşmaya karşı anında rahatlama sağlar.
Soğuk duş terapisini gerçekleştirirken bazı alanlarda dikkatli olmanız gerekiyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Zamanlama: Soğuk duş kesinlikle 10 dakikayı geçmemelidir. Bu zaman aralığını geçtiğiniz durumda hipotermi tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak bu çok düşük bir olasılıktır. Bundan dolayı 10 dakikayı geçmemeye dikkat edin.
Sıcaklık: Duş sırasında sıcaklığın 8-15°C arasında olması gerekmektedir. Duş sırasında ayarlayacağınız en soğuk su bu aralığa muhtemelen girecektir.
Soğuk duşu haftada 2-3 kere gerçekleştirebilirsiniz.