Daha aktif bir yaşam tarzı sürdürmeye karar verdiniz. Bu harika bir karar.
Hata #1: Her seferinde aynı antremanı yapmak
Vücudunuz yaptığınız egzersizlerle birlikte bu egzersize veya rutine alışmaya alışır ve bu gerçekleştiğinde, antrenmanınızın etkinliği büyük ölçüde düşer. Aynı şeyi tekrar yapmak aynı zamanda sıkıcı hale gelebilir.
Tercih ettiğiniz egzersiz modunu büyük ölçüde değiştirmeniz gerekmez. Direnç egzersizinize daha sert vücut ağırlığı hareketleri eklemeyi deneyin. Çeşitlilik sizi başarıya ulaştırır.
Hata #2: Kardiyoya fazla odaklanmak
Yeni başlayanlar – özellikle kadınlar – genellikle ağırlık kaldırmanın kendilerini kaslı bir hale getirdiğinde ve kardiyonun onları zayıflattığına inanır. Bu kısmen doğru olsa da, egzersiz yapmayı bitirdikten sonra bile ağırlık çalışmanın daha fazla kalori yaktığını anlamak önemlidir. Ayrıca, yağsız kas kütlenizi arttırdığınızda, vücudunuz kas kilosu başına üç kat daha fazla yağ yakar. Bu, ağırlık antrenmanını son derece etkili hale getirir. Spor salonunda daha ağır ağırlıklar kullanmak zorunda değilsiniz. Vücut ağırlığı egzersizlerinden de aynı faydayı alabilirsiniz.
Hata #3: Kalorileri aşırı şekilde sınırlandırmak
Yemek yememek kilo vermek için yapılacak en doğru şey gibi görünüyor, değil mi? Sonuçta, kalorileri tüketmezseniz, şişmanlamazsınız. Bu oldukça yanlış bir düşünce tarzı.
Tıpkı arabanızın çalışması için yakıta ihtiyacı olduğu gibi, vücudunuzun da enerji için yiyeceklere ihtiyacı var. Bir anda yemek yemeyi bırakmak ya da aşırı kalori kısıtlamalarına girişmek oldukça yanlış bir davranış olur. Bu davranışı uzun vadede devam ettirmeye çalışırsanız, vücudunuz koruma moduna girerek azalan kalori miktarına tepki verecektir. Alacağınız her kaloriyi tutacak ve kilo vermeniz daha da zorlaşacaktır.
Mevcut yemek seçiminize bir göz atın. Öğünlerde ne kadar yediğinizi ve ne sıklıkta atıştırdığınızı ölçmek için bir yemek günlüğü tutun. Gerçekte ne kadar fazla kalori aldığınıza şaşırabilirsiniz. Daha sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olmak için bu bilgileri kullanın.
Hata #4: Kendinize çok fazla baskı uygulamak
Çevrenizde 10 kilo vermiş bir arkadaşınızı görebilir ve aynı sonuçları kendinizden bekliyor olabilirsiniz. Kabul etmeniz gerekir ki, tüm insanlar birbirinden farklıdır. Genelde kendimizi arkadaşlarımızla karşılaştırsak da, onların yaşadıklarını ve bu yolda neler yaptıklarını bilmiyoruz.
Küçük hedefler oluşturun ve bir sonraki hedefinize geçmeden önce başarıya ulaşmaya odaklanın. İki ayda 20 kilo vermek gibi büyük bir hedefe ulaşmak için kendinize baskı yapmayın. Gerçekçi olmayan bu hedef muhtemelen başarısız olmanıza sebep olur.