Metabolizma hızı kişilerin günlük yaşantısına tükettikleri besinlere, spor aktivitelerine, kişinin yaşına cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Aynı besinleri tüketen 2 kişiden biri kilo alırken diğeri kilo verebilir. Bu metabolizma hızı ile alakalıdır. Yiyip yiyip kilo alamıyorsanız veya size göre az yediğiniz halde kilo alıyorsanız metabolizma hızınız ile ilgili bir problem olabilir.
Metabolizma Hızı Nedir?
Bazal metabolizma hızı günlük hiçbir şey yapmadan 24 saat boyunca hareketsiz bir şekilde uyursanız harcadığınız enerjiyi gösterir. Bazal metabolizmayı bir kenara bırakırsak genel olarak metabolizma günlük tükettiğimiz besinlerin enerjiye dönüştürülmesi için vücudumuzun kullandığı biyokimyasal bir süreçtir.
Metabolizma Hızı Nelere Bağlıdır?
Metabolizma hızı yediğiniz yiyeceklere, kilonuza, yaşınıza, boyunuza, sindirim sisteminize, kas kütlenize, yağ oranınıza, sağlık durumunuza, psikolojinize, genel olarak günlük yaşantınıza bağlıdır.
Metabolizma Hızını Artırma Yöntemleri Nelerdir?
1.Sindirim Sisteminizi Güçlendirin
Metabolizma hızınızı artırmak istiyorsanız ilk olarak en hızlı tepki veren sindirim sisteminizi güçlendirmelisiniz. Peki bunu nasıl yapmalısınız?
- Stresten uzak durun
- Fiziksel aktivitelerinizi çoğaltın
- Beslenmenize ıspanak, Hindistan cevizi yağı, vb. sindirim sistemini hızlandıracak ve rahatlatacak besinler ekleyin. Detaylı bilgilere BESLENME bölümünden ulaşabilirsiniz.
2. Ağırlık Kaldırın
Metabolizma hızınızı artırmak istiyorsanız kas kütlenizi artırmak zorundasınız. Bunun nedenini iste şöyle açıklayabiliriz;
Kasın beslenmesi için enerjiye ihtiyaç vardır aksi halde söner. Enerjiye ihtiyaç demek kalori açığının yaratılması demek yani metabolizma hızının artmış olması ve daha çok besine ihtiyaç duyması anlamına geliyor.
3. Uyku Düzenini Sağlayın
Vücudun tam anlamıyla çalışması için dinlenmiş olması gerekmektedir. Aksi takdirde sindirim sisteminiz, bağışıklık sisteminiz vs. yavaşlayacak işlevlerini tam yapmayacaktır. Bu doğal olarak metabolizma hızınızın düşmesine neden olacaktır. Uyku düzeni demek sağlıklı bir vücudun ilk adımları demektir. Uyku düzeni ile ilgili UYKU DÜZENİ makalesinden destek alabilirsiniz.
4. Yeşil Çay Tüketin
Yeşil çayın metabolizma hızını %4 ile %5 arası arttırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sindirim sistemine de doğrudan etki edeceği için en basit ve etkili yöntemlerden biri olarak metabolizma hızlandırmak için tüketilmeli.
5. Kahve Tüketin
Yeşil çaydan ekstra olarak metabolizmayı %3 ile %11 arası arttırdığı doğrulanmıştır. Günlük 2-3 fincan kahve içerek metabolizma hızına olumlu olarak etki edebilirsiniz. Günün erken saatlerinde tüketmenizi öneririz aksi takdirde uyku düzeninizi olumsuz olarak etkileyecektir.
6. Yemeklere Baharat Ekleyin
Baharatların hiçbir zararı olmadığı (mide rahatsızlığı ve alerjisi olanlar hariç) gibi üstelik yararları da saymakla bitmemektedir. Kırmızı acı biberi ele alacak olursak içerisinde kapsaisin bulunmaktadır. Kapsaisin bibere acı tadını veren renksiz maddedir, sindirim sistemine doğrudan metabolizmaya ise dolaylı yoldan etki etmektedir.