Bazal metabolizma; yatar ve dinlenir vaziyette iken vücudumuzun iç organlarının çalışarak harcadığı enerjidir. Bu enerjide bizim hareketliliğimiz veya besinleri tüketirken, sindirirken harcanan enerji yoktur sadece yatar vaziyette iken harcadığımız enerji vardır. Bazal metabolizması daha yüksek olan kişiler daha kilo kontrolü kolay olan kişilerdir. Bazal seviyeniz ister yüksek olsun ister düşük olsun kilo kontrolünde bunu yükseltmek ve belirli seviyelere getirmekte aslında yaşam tarzıyla son derece mümkündür.
BAZAL METABOLİZMA NASIL ÖLÇÜLÜR?
Vücutta tüketilen oksijen miktarını ölçerek bazal metabolizmayı hesaplayan cihazlar mevcuttur ve daha doğru sonuçlar verir..
Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Bazal metabolizma hızını etkileyen 8 faktör vardır. Bunlar;
1-Vücuttaki Kas Oranı
Vücutta bulunan kas miktarının azalması veya artması bazal metabolizma hızını etkileyen faktörlerden sadece biridir.
2-Yaş
Metabolizma hızı büyümenin devam ettiği dönemlerde daha hızlıdır ve yaş ilerledikçe metabolizma hızı yavaşlar. Özellikle 40 yaşından sonra her 10 yılda bir %4-%7 arası yavaşlama görülmektedir.
3-Vücut Ağırlığı
Ağırlığı yüksek olan bir kişinin vücut fonksiyonlarını sürdürebilmesi için daha çok kaloriye ihtiyacı vardır. Vücut ağırlığı azaldıkça, günlük ihtiyaç duyulan enerjide azalacaktır ve bu yüzden diyet yapmaya yeni başlayan insanların kilo vermesinin daha kolay olma sebebi budur.
4-Uyku
Uyku sırasında bazal metabolizma hızı, uyanık olunan zamana göre %10 daha azdır. Uyku sorunu olan kişilerin bu yüzden metabolizma hızı daha düşüktür.
5-Adet Dönemi ve Hamilelik
Kadınlarda bazal metabolizma hızı adet dönemlerinde değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda hamilelik döneminde bazal metabolizma hızı normalden daha fazladır.
6-Cinsiyet
Aynı kiloda ve aynı boyda olan bir kadın ile erkeğin bazal metabolizma hızı farklıdır. Kadınların bazal metabolizma hızı erkeklere oranla %5-%10 daha düşüktür. Erkeklerdeki kas yüzdesi kadınlardan daha fazla olduğu için dinlenir vaziyette iken daha fazla enerji harcarlar.
7-Beden Yüzey Alanı
Beden yüzey alanı fazla olan kişilerin bazal metabolizması daha hızlı çalışır.
8-Açlık
Aç kalmak bazal metabolizma hızını düşürür. Örneğin diyetteyken günlük almanız gereken kalorinin altında kalori alırsanız vücut bu azalmayı açlık olarak yorumlayıp tüm sistemleri yavaşlatır buda bazal metabolizma hızınızı düşürür.
Bugün sizlerle bazal metabolizma hakkında bilgileri paylaştık. İyi sporlar dileriz:)