Glutamin Nedir ?
Glutamin, kaslarda en çok bulunun aminoasit çeşitlerinden birisidir. Esansiyel bir amino asit değildir yani vücut kendi kendine üretebilir. İskelet kaslarının %61 i glutaminden oluşmaktadır. Glutaminin %19 oranı nitrojen olmaktadır. Antremanlarınızdan sonra vücudunuzdaki glutamin miktarı oldukça azalır. Bu durum ise sizin daha fazla yorulmanıza ve dayanıklılığınızın azalmasına sebep olur. Bundan dolayı antreman sonra toparlanma sürenizde oldukça uzayabilir. Glutamin seviyesinin normal dengeye ulaşması ise yaklaşık 1 hafta sürmektedir. Bu süreci hızlandırmak için ek olarak supplementler kullanabilirsiniz.
Glutamin Neye Yarar ?
Bağışıklık sistemindeki hücreler enerjiyi glutaminden karşılar. Bu konular sağlıkla ilgili olduğundan fazla giriş yapmayacağız. Biz Spordaki yeri ile ilgilenelim. Kas yıkımını en aza indirir, kas protein sentezini başlatır, kasın hızlı iyileşmesine yardımcı olur, glikojen depolarını dolduracağından dayanıklılığı ve antrenman performasını artırır. Şeker isteğini azaltır böylece gereksiz kalorilerden uzak durabilirsiniz.
Glutaminler L-Glutamin ve D-Glutamin olmak üzere ikiye ayrılırlar.
İkiside neredeyse aynıdır sadece moleküllerinde ufak değişiklikler vardır. L-glutamin, proteinler yapmak ve diğer işlevleri yerine getirmek için kullanılırken, D-glutamin, canlı organizmalarda nispeten önemsiz görünmektedir. L-glutamin vücudunuzda doğal olarak üretilebilir. Aslında kandaki ve diğer vücut sıvılarında en fazla bulunan amino asittir. Fakat üretilmesi çok uzun zaman alır bundan dolayı sporcular dışarıdan takviye olarak alırlar.
Nasıl Kullanılmalı ?
Amacınız kilo vermekse yatmadan önce ve antrenmandan 2-3 saat önce kadar 5 er gram tüketilebilir.
Amacınız kütle kazanmaksa günlük 20grama kadar antrenman öncesi ve sonrası olarak alabilirsiniz.