Öksürüğe Ne İyi Gelir?  Öksürüğü Kesen Bitkisel Çözümler

Öksürüğe ne iyi gelir

Öksürüğe iyi gelen bitkiler

Öksürük akciğerleri koruyan bir savunma mekanizmasıdır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişen öksürük bazen koruyucu bazen de korkutucu bir reflekstir. Mevsimsel hastalıklarda görüldüğü gibi kronik hastalıklarda da görülen bir semptomdur.

Öksürük Nedir?

Öksürük, akciğerlerimizi çeşitli etkenlere karşı korumaktadır. Öksürüğün amacı havayollarına yabancı maddelerin girmesini önlemek ve havayollarında bulunan salgıların dışarı atılmasını sağlamaktır. Öksürük istemli olabildiği gibi istemsiz olarak da gelişen bir reflekstir.

Vücudumuzun bazı bölgelerinde öksürük reseptörleri bulunmaktadır. Bu bölgeler; gırtlak, ana nefes borusu, branşlar, burun, sinüsler, özofagus, mide, kalp zarı, kulak zarı ve dış kulak yolu olarak sayılabilir. Bu bölgelerdeki reseptörler öksürüğün ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun yanı sıra beyinde bir öksürük merkezi bulunmaktadır. Sinirler aracılığı ile gelen uyarılarla bu merkez aktif hale gelir ve yine sinirler vasıtasıyla öksürüğü oluşturacak yapılara uyarılar gönderilir.

Öksürük Çeşitleri Nelerdir?

Öksürük akut ve kronik öksürük olmak üzere ikiye ayrılır.

Akut öksürük genellikle kısa sürer ve dönemsel olarak geçirilen hastalıklarda görülür. Hastalık tedavi edilince öksürük de geçer. Ani olarak başlar ve 3 haftadan kısa süren bir öksürüktür.

Kronik öksürük ise uzun vadelidir ve kronik rahatsızlıklarda görülür. Bu öksürük tipi 4 haftadan uzun sürer.

Bu ikisinin arasında ise 2 ilâ 4 hafta arasında devam eden subakut öksürük tipinden bahsetmek mümkündür.

Öksürük Neden Olur?

Öksürük çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Solunum hastalıkları ve diğer organların rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişebilir.

  1. Solunum sistemi hastalıkları: Solunum sistemi burundan akciğerlere kadar uzandığı için bu yol üzerinde oluşacak herhangi bir hastalıkta farenjit, tonsillit, grip, pnömoni gibi hastalıklarda öksürük meydana gelir. Aynı zamanda bronşektazi, astım gibi durumlarda da öksürük görülür.
  2. Kalp hastalıkları: Kalp yetmezliği en önemli öksürük sebeplerinden biridir. Pulmoner ödem durumlarında da öksürük olur.
  3. Mide hastalıkları: Özofagus rahatsızlıklarında ve iltihaplanma durumlarında da öksürük görülebilir. Özellikle reflü denilen mide içeriğinin yemek borusuna kaçması durumlarında öksürük olur.
  4. Akciğer hastalıkları ve kanser: Akciğer kanseri en önemli öksürük nedenidir. Bunun yanı sıra havayollarında oluşan tümör, enfeksiyon durumlarında da öksürük karşımıza çıkar. Tüberküloz ve KOAH hastalıklarında öksürük olur.

Görüldüğü gibi öksürük birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Öksürük refleksinin neye bağlı olduğunu belirlemek için bazı bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunlar öksürüğün süresi, yanında eşlik eden semptomların varlığı, tipi ve özellikleridir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğe ne iyi gelir evde tedavi sürecinden başka ilaçla tedavi de önerilmektedir. Evde ya da bulunduğunuz ortamda öksürüğü tetikleyici bir ajan var ise ondan uzak durulmalıdır. Belirli alerjenlere karşı (örneğin toz, polen) öksürük gelişiyor ise yine bu alerjenlerden uzak durmak gerekir. Su tüketimi de öksürük için iyidir.

Hava nemlendiricileri ya da buharlı duş, burun tıkanıklığını rahatlattığından öksürmekten tahriş olan boğazın rahatlamasına yardımcı olur. Öksürük için yine damla veya sert emilimli şeker kullanılabilir. Balgamlı öksürüklerde buharlı duş oldukça işe yarar.

Aynı zamanda bulunan ortamın havalandırılması, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durulması, soğuk ortamlardan uzak durulması, oda nemlendiricilerin kullanılması gibi durumlar da öksürüğe iyi gelir.

Kronik öksürüklerde kesinlikle bir doktora başvurulmalı ve araştırmalar sonucu öksürüğün nedeni belirlenerek ona göre doktor tarafından tedavi düzenlenmelidir.

Öksürüğü Kesen Bitkisel Çözümler

Öksürüğe ne iyi gelir bitkisel yöntemler ile öksürüğü geçirmeye çalışabiliriz. Peki öksürüğü kesen bitkisel çözümler nelerdir;

  1. Zerdeçal ve zencefil
  2. Ayva çayı
  3. Kuşburnu çayı
  4. Ekinezya çayı
  5. Adaçayı
  6. Ihlamur çayı
  7. Zencefil çayı
  8. Yaseminli portakallı çay
  9. Karabiber bal karışımı
  10. Pekmez
  11. Ballı süt
  12. Ballı turp
  13. Pastil
  14. Günde en az iki litre su

Özellikle kış aylarında virüs ve bakterilere bağlı olarak gelişen hastalık semptomlarının başında öksürük gelir. Öksürük vücudun bir savunma mekanizmasıdır ve havayollarına yabancı maddelerin ve toz gibi partiküllerin kaçmasını engelleyen bir reflekstir.

Mevsimsel görülen hastalıklarda öksürük kısa süre sürdüğü için ilaçlar veya evde bitkisel çözümler ile öksürüğü geçirmek mümkündür.

Öksürüğe ne iyi gelir evde hazırlanan bu yöntemlerin haricinde uzun süre devam eden öksürüklerde bir uzman doktora başvurulmalı ve belirlenen tedaviye uyum sağlanmalıdır.



Sağlıklı Yaşam Koçu



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *