Zeytin nedir?
Zeytin, geleneksel olarak Akdeniz’de ve Kaliforniya’da yetiştirilen, sert, yenmez bir çekirdeğe sahip küçük, oval meyvelerdir. Toplanma zamanına bağlı olarak değişen yeşil ve siyah tonlarındadırlar. Yeşil zeytin olgunlaşmadan toplanmış, siyah zeytin ise tamamen olgunlaşmıştır. Zeytinyağlarının üzerindede soğuk sıkım erken hasat gibi ibareler görebilirsiniz, bu ayrı bir konuda anlatılacaktır.
Zeytinler toplandıktan sonra preslenerek yağa dönüştürülür veya sertleştirilirek marine edilir. İlk toplandığında tadı çok acıdır bu işlemler yapılmazsa öyle kalacaktır. Çekirdeği çıkarıldıktan sonra tüketilebilir veya yemeklerde yağ olarak kullanılabilir.
Zeytinler arasında çeşidi, yöresi, turşusu ve iç malzemelerine bağlı olarak tat ve büyüklük bakımından farklılıklar gösterir.
Zeytin İçeriği
Bir çorba kaşığı (8g) salamura zeytinin içeriği bu şekildedir:
- 9Kcal/35KJ
- 0.1g Protein
- 0.9g Yağ
- 0.3g Elyaf
- 8mg Potasyum
- 5mg Kalsiyum
Zeytinler, salamura veya tuzlu suda bekletilmeleri ve paketlenmeleri nedeniyle, beş adet zeytin başına ortalama 0,6 g tuz içerdiğinden, sodyum bakımından yüksektir. Yetişkinler için günde 6 gr, çocuklar için günde 2 gr ile 5 gr arasında tuz tüketimi öneriliyor.
ZEYTİNİN FAYDALARI
- Antioksidan açısından zengin
Zeytin, antioksidan özelliği olan “Polifenol” adı verilen bitki bileşikleri açısından zengindir . Bu bileşikler ateroskleroz ve kanser hastalıkların riskinin azaltılmasında da yardımcı olur.
2. Kalp sağlığını destekler
Yağ oranı yüksek olmasına rağmen, çoğunluğu oleik asit adı verilen faydalı doymamış yağdır. Bu yağ asidi, kalp hastalığı riskinin azalmasına yardımcı olur. Oleik asit, kolesterol dengesini düzenleyerek ve kan basıncını düşürür.
3. Zeytin Kemik Sağlığını Destekler
Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, zeytinlerdeki bitki bileşiklerinin kemik erimesini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor, bu araştırmalar olumlu gibi görünse de, insan üzerinde hâlâ onaylanmamıştır.
4. Fermente bir gıdadır
Zeytin en ulaşılabilir fermente gıdalardan biridir, zeytin tüketerek bağırsak floranıza faydalı bakteri ve enzimler eklemiş olursunuz, bu da sindirim sisteminizin sağlığına fayda sağlar ve bağışıklıklığınızı güçlendirebilir.
Zeytini Kimler Yemeli?
Nadir rastlanan polen alerjileri kayıtlara geçmiştir. Zeytin ağacının yanında veya zeytin tüketirken vücudunuzda herhangi bir alerji olduğunu düşünüyorsanız doktora danışınız.
Zeytinlerin bekletilme süreci tuz içeriğini arttırır, bu nedenle diyetlerde zeytinden aldığınız tuz miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Aksi takdirde vücudunuz su tutmaya meyilli olabilir.