Herkesin yulafın ne olduğunu bildiğine eminim. Peki ya “beyaz yulaf“? Pek çok insan yulafı düzenli olarak tüketiyor. Ancak bir çok kişinin bilmediği bir yulaf türü var: Beyaz yulaf. Beyaz yulafın faydalarını daha önce duymadıysanız bu tahılla alakalı tüm detayları keşfetmek için sizi yazımızı okumaya davet ediyoruz. Beyaz yulaf tüketenlerin yalnızca insanlar olmadığını biliyor muydunuz?
Bu tahıl at vb. hayvanların beslenmesinde de oldukça büyük yer tutar. Peki, beyaz yulafın diyabeti olanlar için şiddetle tavsiye edildiğini duymuş muydunuz?
Beyaz yulaf nedir? Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?
Beyaz yulaf, vahşi yulaf yada yulaf çubuğu olarak da bilinir. Bu tahıl türünün pek oldukça faydası vardır. Hem insanoğlu hemde hayvanlar tarafınca tüketilebilir. Özellikle de atlar bu tahılla beslenirler.
Bu yulaf türünün yırtıcı olmak gibi bir farklılığı vardır. Üstelik yeşil renkliyken, kuruma döngüleri henüz başlamamışken toplanırlar.
Beyaz yulafın faydaları nelerdir?
Beyaz yulafın pek oldukça faydası vardır. Faydalarını birkaç cümlede özetlemek zordur. Aşağıda en önemli özelliklerinden bahsedeceğiz ve onları rahat bir biçimde analiz edeceğiz. Bu tahılın vücudunuzu ne kadar sağlıklı bir biçimde etkileyebileceğini öğrendiğinizde gerçekten çok şaşıracaksınız.
Beyaz yulafın faydaları: Diyabeti olanlar için baya iyi olan beyaz yulafın glisemik indeksi düşüktür. Bu da vücudumuz tarafından yavaşça özümsendiği anlamına gelir. Böylece insülinin ansızın yükselmesine yol açmaz.
Beyaz yulaf nasıl tüketilir?
Beyaz yulaf çok popüler bir yiyecek olmadığı için pek fazlaca insan onu nasıl tüketmesi gerektiğini bilmez. Beyaz yulafı tüketmenin oldukça kolay olduğunu ve bunu değişik şekillerde yapabileceğinizi bilmelisiniz. Bu da harika bir avantajdır. Böylece devamlı aynı tarifleri yapmak zorunda kalmayacaksınız.
Beyaz yulafı tüketmenin en organik yolu tam tahıl içeren çeşidini satın almaktır. Tek yapmanız gereken ihtiyaç duyulan yarım saat boyunca kaynatmaktır. Tanelerin tamamen şişmesi yulafın hazır olduğu anlamına gelir.
Hazır olduğunda nemi buharlaşana kadar beklemelisiniz. Taneler kısmen kuruduklarında onları sıkın ve kuruma işleminin tamamlanmasını sağlayın. Bu basit adımları uyguladıktan sonra yulaf taneleriniz hazır olacak.
Taneler hazır hale geldikten sonra onları sağlıklı tatlılar yapmak için kullanabilirsiniz. Örneğin tabanında beyaz yulaf olan bir kek yapabilirsiniz. Böylece hafta boyunca sağlıklı bir biçimde tatlı yiyebilirsiniz
Mutfakta zaman harcamak istemiyorsanız beyaz yulafın buğday kepeği şeklinde satılan versiyonunu alabilirsiniz. Herhangi bir tür buğdayı kepeği şeklinde tüketebilir, içine süt veya yoğurt ekleyebilirsiniz.
Bahsetmek istediğimiz son seçenek ise beyaz yulaf sütüdür. Mükemmel lezzetinin yanında bu sütün pek çok özelliği ve faydası vardır. Ayrıca laktoz hassasiyeti olanlar için de iyi bir alternatiftir.
Gördüğünüz gibi bu tahıl çeşidini yememek için hiçbir bahane yok. Seçenekler çok geniş. Hepsi de sağlıklı ve iştah açıcı.
Bunun yanı sıra beyaz yulafın saça ve cilde bir çok faydası vardır. Bunlar;
- Dermatologlar yulafın cilt için de çok iyi olduğunu söylüyor. Kuru cilt ve tahrişe karşı yulaf kullanabilirsiniz. Banyo suyuna bir avuç yulaf atmak cildinize iyi gelecektir.
- Yulaf sivilcelere de iyi gelir. Yulafı pişirerek yüzünüze maske gibi uygulayabilirsiniz.
- Kuru saç derisine karşı yulaf kullanabilirsiniz. Ayda 1 kere saç derinize yulaf uygulayarak kuru saç derinizi yenileyebilirsiniz.
- Yulaf cildi nemlendirdiği için cilt rengini de destekler. Cildiniz yandığında veya kızardığında yulaflı karışımlar uygulayabilirsiniz.
- Yulafı peeling etkisi ile de kullanmanızı öneriyoruz. Banyoda cildinize yulaf ile peeling yapabilirsiniz. Böylece cildinizi ölü hücrelerden arındıracaktır.
- Kepeğe karşı da etkili olan yulafı birkaç malzeme ile karıştırarak uygulayabilirsiniz. Yulafı ezin, 2 bardak sıcak su, 1 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 yemek kaşığı limon suyu ile karıştırıp ıslak saça uygulayın. 5 dakika bekletip durulayın.