Erken yaşta spora başlanmalı mı ?

Erken yaşta spora başlamanın hem yararı hemde zararı vardır,aklınıza takılan soruların cevabını bu makale de bulabilirsiniz.Özellikle “Vücut geliştirme yaparsam boyum kısa kalır mı ?, Büyümem ve gelişmemde yavaşlama olur mu ?” gibi sorular artık tarih olacak.

SPORA NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Büyüme döneminde çocukların ağırlık çalışmaları doğru değildir diyen kişilerin sayısı çok fazladır. Ancak vücut geliştirme 18 yaşından sonra yapılması tavsiye edilir.

Büyüme çağında çocukların en çok ihtiyacı olan şeyler proteindir. Protein gelişiminizi hızlandırır.Ve şansa bakın ki sporda da protein çok gerekli yani bir çocuğun spor yapması onu zarar değil yarar getirir.Boyunuzun uzamasına engel değildir.Çünkü protein aldığınız için herhangi bir zararı yoktur.Sadece dikkat etmeniz gereken şey hafif çalışmanızdır yani definasyonda ki gibi çalışmanız gerekmektedir.Kemiklerinize baskı yapmamanız gerek. 

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre spor yapma yaşı en erken 8-9 olarak belirtilmiştir. Bu yaşlardan önce spor çocuğa zarar verebilir. Kemiklerde baskı olmayacak düzeyde çalışmalıdır. Adım adım sakin sakin sporunu yapmalıdır. Sporun genç sporculara bir katkısı da düzenli beslenmek zorunda kalmaları olacaktır. Çocuklar düzenli beslenirse maksimum potansiyel büyümesi neyse ona ulaşır.

 

Spor salonun dışında spor yapmak isteyen gelişme çağında ki çocukların basketbol oynamaya,yüzmesi onun için çok yararlı olabilir.Basketbol oynamanın vücuda bir çok katkısı vardır hele ki ergenlik döneminde ki birey için.

  • Uzun süreli kas ve eklem sorunu olanlar, fiziksel ve fizyolojik aktivite olarak yüzmeden rahatlıkla faydalanabilir. Su; kas, eklem ve dokuların vücudun diğer bölgeleriyle işbirliği içinde veya bağımsız olarak çalışması için omurga üzerindeki baskıyı azaltmada yardımcı olur.
  • Sırt,arka kol kaslarını geliştirir.
  • Esnekliği artırır.
  • Çağımızın hastalığı olan çoğu çocuk için problem haline gelen obeziteyi önler.

Basketbol, yüksek efor harcanan bir spordur. İçinde barındırdığı hareketler sayesinde de fiziksel olarak çocukların gelişmesine katkı sağlamaktadır.

  • Vücudun atik ve esnek olmasını sağlar.
  • Kemiklerin ve kasların gelişmesini sağlar.
  • Çok kalori harcanmasından dolayı vücudun formda kalmasını sağlar.
  • Bedenin güçlenmesini ve dayanıklılığını artırır.

 

İyi sporlar, sağlıklı günler dileriz.

 



Genç Yazar / Araştırmacı / Spor Adamı



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *