İnsülin Direnci Arttırmanın Yolları

Tıp alanında en çok konuşulan ve tartışılan konulardan biri İnsülin Direncinin erken tespitidir. İnsülin direnci, insanların tip 2 diyabet olarak bilinen bir olgunun gelişimidir. 

Önce insülinin ne olduğu konusunda biraz fikir edinelim.

İnsülin, pankreasımız tarafından üretilen kimyasal habercidir (diğer bir deyişle aslında bir hormon). Diğer hormonlara benzer şekilde, insülinin vücudumuza salınması belirli olaylar tarafından tetiklenebilir. Kandaki glikoz (şeker olarak da bilinir) arttığında, pankreastan salınması tetiklenir. Bu tetiklenme, şeker içeren yiyeceklerin tüketilmesinden sonra ortaya çıkar (basit veya karmaşık karbonhidratlar). 

Basit karbonhidratlar;

Vücudun insülin yapabileceğinden daha hızlı glikoza dönüşür ve insülin üretiminde ani yükselmelere neden olur. Bu, vücudunuzdaki tüm hücrelerde iltihaplanmaya neden olarak, daha eski, daha az sağlıklı bir hücre gibi işlev görmelerini sağlar.

Karmaşık karbonhidratlar;

Parçalanması daha uzun sürüyor ve vücuda insülin üretimi yapması için zaman vererek daha az belirgin bir insülin salınmasına neden oluyor. 

İnsülin, daha önce yalnızca glukoz ile erişilemeyen “fizyolojik kapılar” (bu kapılar kaslarda ve karaciğerde bulunan) boyunca glikozu yönlendiren bir anahtar gibidir. Vücudunuz kapıdaki bu anahtarla yaratılan enerjiyi kullanır ve gelecekte kullanmak için hemen ihtiyacınız olmayan şeyleri saklar. Bu arada, bu aslında halk arasında bilinen ve kutulmaya çalıştığımız yağ anlamına gelmektedir. Yani amaç, ihtiyacınız olandan daha fazlasını depolamak değildir.

Peki tam olarak insülin direnci nedir? 

İnsülini biraz anladıktan sonra basitçe söylemek gerekirse, insülin direnci (IR) vücudumuzun enerji için glikoz kullanmakta zorlandığı zaman meydana gelir, çünkü kandaki glikoz molekülleri hücrelerimize uygun şekilde giremez. 

İnsülin direnci, fazla karbonhidrat içeriği yüksek yiyecek / içecek tüketerek fazla mesai yapar. Bu, karbonhidratları / şekeri parçalamak için kan dolaşımını insülinle doldurur ancak vücut dayanamaz. Bu, insülini yapan organ olan pankreasın yıpranmasına neden olur. Egzersiz veya aktivite, kan akışında daha az şeker akmasını sağlayan ana enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır. İdeal olarak, vücut en iyi performans ve enerjiyi yakalamak için bir miktarda karbonhidrat tercih eder. 

İnsülin direnci iyileşebilir mi, daha da iyisi tersine çevrilebilir mi?

Kesinlikle yapabilir. Hem egzersiz hem de sağlıklı, düşük karbonhidratlı, yüksek lifli diyet, insülin direncini artırabilir ve tersine çevirebilir.

İNSÜLİN DİRENCİNE NE NEDEN OLUR VE / VEYA KATKIDA BULUNUR?

Aslında çok basit olarak, ne kadar fazla yağınız varsa, özellikle de o yağı göbeğinizde taşıyorsanız, insülin direncine sahip olma olasılığınız artar. Yani, şeker veya beyaz un içeren yüksek miktarda gıda tüketmek asıl nedendir. Bununla birlikte, zamanla dokularımız insüline yanıt vermez, çünkü insülin çok aşina olmuştur. Bunu düşün, hiç çöpün dışarı atılması gereken bir eve gittin mi? Kokusu berbat, ama odada ne kadar uzun kalırsan o kadar az oda kokuyor? Bu fizyolojik süreci anlamlandırmanın bir yoludur.

SON OLARAK, İNSÜLİN DİRENCİNİ NASIL ARTIRABİLİR / TERSİNE ÇEVİREBİLİRİM?

Sağlıklı beslenme ve kalori Kısıtlama:

Araştırma göstermiştir:

  1. Sağlıklı beslenin ve fazla kalorili kilonuzu azaltın. Bunun için ana sayfamızda bulunan beslenme ve özel tarifler sekmesinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

  2. Kilo kaybı (karaciğer) yağ kaybına neden olur ve bu da insülin duyarlılığını arttırır. İste buda insülin direncinizi dengeye sokmak için size maksimum düzeyde yardımcı olacak durumlardan birisidir.

Egzersiz:

1). Herhangi bir egzersiz, egzersiz yapmamaktan iyidir. 

2). Vücudunuz ne  kadar iyi bir şekil alırsanız, o kadar fazla insüline duyarlı olursunuz, yani glikoz enerji için verimli bir şekilde kullanılır. Çalışmalar dayanıklılık eğitimi almış yaşlı bireylerin genç, hareketsiz kişilere göre daha fazla insülin duyarlı olduğu durumlarda bile, eğitimli kişilerin eğitimsiz kişilere göre daha fazla insüline duyarlı olduğunu göstermiştir.

3). Bir egzersiz dizisinin insülin duyarlılığı üzerinde kalıcı etkileri olabilir. Sağlıklı insanlarda, egzersizin ne kadar sürdüğüne ve ne kadar zor olduğuna bağlı olarak insülin duyarlılığını 4-72 saat boyunca arttırdığı gösterilmiştir.

4). Egzersiz sağlıksız organ ve hücrelerin (yağlı bir karaciğer gibi) tersine çevrilmesine yardımcı olabilir. Büyük adipositler (yağ hücreleri) insülin duyarlılığını bozar, çünkü yağ ve karın bölgesinde depolanır. Egzersiz, bu yağ birikintilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Tıpkı büyüklerimizin söylediği gibi, hareketli olmak ve sağlıklı beslenme ile birlikte çok iyi bir fikirdir. İnsülin direncini artırabilir veya tersine çevirebilirler, bu da vücudunuzun enerji için glikozu uygun şekilde kullanabileceği anlamına gelir. Tek bir egzersiz seansı bile insülin duyarlılığını artırabilir. Egzersizin genç veya yaşlı olmanıza bakılmaksızın insülin duyarlılığını arttırmada etkili olduğunu unutmayın. Öyleyse hadi çıkın ve aktif olun!

 

Sağlıklı Sporlar.




Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayımlanmayacak. Zorunlu alanları doldurun. *