Kabız olduktan sonra ilk olarak bir sağlık ocağına randevu alın ve doktorun vereceği ilaçları kullanın bu kısa vadede rahatlamanızı sağlayacaktır. Birçok kişi kayısı tüket, suyun içine şunu koy beklet iç, kabızlık masayı yap gibi önerilerde bulunacaktır. Hiçbirini dinlemeyin. Her geçen saat dışkınızın sertleşmesine, gaz sancılarına neden olacaktır. Mesela kayısının gaz yaptığını ve rahatlatmadığını biliyor muydunuz? Bundan dolayı ilk olarak doktora görünün, vereceği 2-3 ilaç kısa vadede sizi çok rahatlatacaktır. Bu rahatlıktan sonra tekrar bağırsakların dolmaması ve kabız olmamak için neler yapılabilir?
Kabızlık olmaması için lifli gıdalar tüketin.
Yaş ve cinsiyete bağlı olarak yetişkin bireylerin günde 25 -31 gram arası lif tüketmesi gerekmektedir. Lif içeren besinleri yavaş yavaş beslenme planınıza ekleyin. Hiçbir değişim gibi bunu da birden yapmayın. Birden lifli gıdalara yüklenmek tembel olan bağırsaklarınızı zorlayabilir. Bir diyetisyenden destek almanızı öneririz.
Kaliteli lif alabileceğiniz kaynakla şunlardır:
- Kepek ekmeği, makarna, yulaf ezmesi, kepekli tahıl gevrekleri
- Mercimek, fasulye, barbunya ve nohut gibi baklagiller.
- Meyveler – Kabuklu elma, portakal, armut
- Havuç, brokoli, yeşil bezelye ve kara lahana gibi sebzeler
- Badem, yer fıstığı, ceviz gibi kuruyemişler
Bol bol su
Lifli gıdalar tek başına tüketildiğinde etkisini tam olarak gösteremez. Full performans bekliyorsanız gün içerisinde bol miktarda su, soda gibi sıvılar tüketin. Bu bağırsaklarınızdaki dışkının daha yumuşak olmasını ve kolay geçiş sağlayacaktır.
Yeterince su içmek dehidrasyonu önler. Sulu kalmanız genel sağlığınız için iyidir ve kabızlık olmamasına yardımcı olur. Beden ölçülerinize, sağlık durumunuza, aktivite seviyenize ve yaşadığınız yere göre her gün ne kadar sıvı içmeniz gerektiğini bir sağlık uzmanına sorun.
Kabız olunca ne yenmez?
Kabızlığı önlemeye veya gidermeye çalışırken, az lifli veya lif içermeyen gıdalardan kaçının. Bir gıdayı tüketirken kalori uygulamalarından ne kadar lif içerdiğine bakın.
- Cips
- Fast food
- Et
- Dondurulmuş yiyecekler- atıştırmalık yiyecekler
- Sosisli sandviçler veya bazı mikrodalgaya uygun akşam yemekleri gibi işlenmiş gıdalar
Kabızlık ciddiye alınması gereken bir problemdir. Bir anda bağırsak kanseri oldum diye endişelenmeyin, tek seferde olacak bir şey değil fakat ihmalde etmeyin. Günlerce hatta haftalarca hareketlerinizi kısıtlayabilir, yaşam kalitenizi fazlasıyla düşürebilir. Utanılacak sıkılacak bir problemde değildir her insan kolayca kabız olabilir. Genelde kadınlarda daha fazla görülmektedir.
Sindirim sistemi vücudun 2. Beynidir, en az beyin kadar sinir içerir, o rahat etmeden asla rahat edemezsiniz.