Sizde aynanın karşısına geçip kendinize bakınca Neden kasım yok ? Nasıl kas yaparım ? diyenlerden misiniz?Kendinize bu soruları sormaktan sıkıldınız mı? “Neden kaslarım çıkmıyor ?” ve “Neden kas yapamıyorum ?” Bu soruların cevabı basit.Sadece ağırlık kaldırarak hiçbir yere varamazsınız.Kas yapmanıza engel etkenleri bu makalede ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz.
Üst üste aynı kas gruplarına yüklenirseniz daha kaslı olmazsınız aksine kaslarınızı zedelersiniz. Zaten spor hocanızın size yazdığı programda da fark etmişsinizdir ki aynı kas gruplarını ara vererek çalıştırır. Kaslarınıza zaman tanıyın.
KAS NEDEN YAPAMIYORUM?
Beslenme sporun temel taşlarındandır. Ben çok çalışıyorum deyip spor sonrası hamburger yerseniz o sporun size hiçbir yararı olmaz kaslarınızın tamir olması için gerekli besinleri yanı sıra almak isterseniz supplementler kullanmalısınız. Vücut geliştirmenin %70’i doğru beslenmeden geçer.Birkaç tüyo daha verecek olursa (kaslarınızı aşırı derecede olmadan) tahrip edin. Ağırlık arttırın, kaldırabildiğiniz ağırlığı değil setin sonunda bir kerede daha kaldıramayacağınız ağırlıklar seçin tabi gaza gelmeyin ağırlığı test edip ilkini yapmanız seti tamamlayabileceğiniz anlamına gelmez kendiniz için en iyi ağırlığı bulun.
Yağı Kesmek
Düşük yağ oranına sahip bir diyet ile yağsız kas elde edemezsiniz. Tabii sözü geçen yağlar kuruyemişlerden sağlananlar gibi sağlıklı yağlar.
Çok Fazla Karbonhidrat Almak
Eğer bir atlet gibi görünmek istiyorsanız karbonhidratları maraton koşucusu gibi abartılı bir şekilde mideye indirmeyin.Aminoasit dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, yapılan bir çalışmaya göre antrenmandan önce ve sonra 20 gram protein alan sporcunun, antrenman öncesi ve sonrası sadece karbonhidrat alan bir sporcuya göre daha fazla kas ve daha az yağ kazandığı ortaya çıktı.
Dehidrasyon
Susuzluktan kurumuş bir ağız kaslarınızın da kurumasına yol açar.Bir dergide araştırmalara göre dehidrasyon omuz ve kol kasları gibi küçük kaslarda güç azalmasına yol açıyor.Unutmayın, bir vücutçu çok su içmelidir spor, su ihtiyacını arttırır. Günlük kaç litre su ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için vücut ağırlığınızı kilo cinsinden 30’a bölünüz Bu size ihtiyacınız olan su miktarını tespit etmede ortalama bir değer verecektir.
Uyku Eksikliği
Geç saatlere kadar oyalanmak; sadece spor salonunda cansız hissetmenize neden olmaz, sizi daha da zayıf ve güçsüz kılar! John Moores Üniversitesi‘ndeki bir araştırmaya göre; bitkin sporcular bench press‘te ve deadlift’te, dinlenmiş hâllerine göre daha az ağırlık kaldırabildiler.Eğer uyku düzeniniz bozuksa ve bunu düzeltmek istiyorsanız makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.Spor İle Uyku Düzenini Düzelt
Tuz Kullanmayı Bırakmak
Yüksek yoğunluk antrenmanları yapıyorsanız ve bu durumda kas yapıyor olmanız gerekir; terleyerek sodyum kaybedersiniz ve bunun tuz ile yerine konması gerekir.Tuz alımı, karbonhidratları enerji için depolamanıza ve amino asitlerin kas yapmak için vücut tarafından kullanılmasına yardımcı oluyor. Fakat günlük dört gram olan limiti geçmemelisiniz. Bu da yaklaşık bir çay kaşığına denk gelir.
Sindirimi Uzun Süren Besinler Tüketmek
Antrenmandan sonra kaslarınızı çabucak beslemelisiniz! Katı gıdaların sindirimi saatler sürer ve sadece saatte 4 ila 7 gram arasında protein bırakırlar. Kaslarınızın açlıktan ölmesini istemiyorsanız antrenmandan hemen sonra onları whey protein tozu ile besleyin. Protein tozları, kaslarınızı beslemek için en kolay sindirilebilen protein çeşididir.Protein tozlarının kısa vadede kas gelişimi için yararlı olduğu doğruysa da sürekli kullanımının uzun vadede ne tür etkilere sahip olduğu bilinmemektedir.
İyi sporlar dileriz.