Çoğu insan bir şişkinlik yaşar. Egzersizler, takviyeler ve masajlar, şişkinlik sorununu çözmede yardımcı olabilirler. Fakat bilinçli olarak uygulama gerektirir. Karın şişkinliği, derinin dolgunluğu ve gerginleşmesi hiçbirimizin istemeyeceği bir durumdur. Bu yazıda, şişkinlikten hızlı bir şekilde kurtulmak için teknikler sunuyor ve uzun vadede şişkinliği nasıl yok edebileceğinizi açıklıyoruz.
ŞİŞKİNLİKTEN NASIL KURTULURUM?
Başlıktaki yazıyı kendine soruyorsan doğru yerdesin. Rezene esansiyel yağı şişkinliği gidermede yardımcı olabilir. Şişkinlik mide veya bağırsaklarda aşırı gaz biriktiğinde olur. Şişkinlik yemekten hemen sonra ortaya çıkarsa kendi kendine düzelir bu sizin sindirebileceğinizden daha fazla yemek yediğiniz anlamına gelir, porsiyonları bir an önce azaltmalısınız. Fakat porsiyondan kaynaklı değilse okumaya devam edin.
Şişkinlikle yarışmanın en iyi yolu kendini tanımaktır. Şişkinlik için yaygın tetikleyiciler vardır, bu tetikleyicilerin sizde olup olmadığını kendi üzerinizde testler yaparak bulabilirsiniz.
- Laktoz ve Glüten intoleransları kişide şişkinliğe neden olabilir. Bunu anlamanın en iyi yöntemi gıda intolerans testi yapmaktır. Test ücretlerinin yüksek olmasından dolayı bu teste bütçe ayırmanız mümkün değilse bir hafta laktozsuz, bir hafta da glütensiz beslenmenizi öneririz. Bu şekilde intoleransınızı belirleyecek ve içeriğinde bu madde bulunan ürünleri tüketmeyerek midenizi çok rahatlatacaksınız.
- Gazlı içecekler, çok fazla şeker ve diyette aşırı lif tüketimi şişkinliğe neden olabilir.
ŞİŞKİNLİK HEMEN NASIL GEÇER?
YÜRÜYÜŞ YAPIN | HEMEN ŞİMDİ.
Tempolu bir yürüyüş yapmak anında kalbi, solunum ve sindirim sistemini devreye sokar. Şişkinliğe en hızlı çözümü yürüyüş yaparak sağlayabilirsiniz. Yürüyüş esnasında kalp hızlanacak ve daha fazla kan pompalayabilmek için enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Bunun için sindirim sistemi çalışacak ve gazlar bir şekilde kendini dışarı atmaya uğraş gösterecektir.
YOGA POZLARINI DENEYIN
Bazı yoga pozları insanın boşaltım yapabilmesi için mükemmel olarak tasarlanmıştır. Sıkışan sinirleri gevşetir ve pozisyondan dolayı sindirim sistemindeki gaz dışarı hızlı bir şekilde atılır. Mutlu Bebek Duruşu bu pozlardan sadece bir tanesidir.
NANE UYGULAMALARI
Eskilerden birçok şeyi bizlerden iyi biliyorlar. “Nane mideyi rahatlatır.” Neredeyse hepimizin duyduğu bir sözdür. Nane kasları gevşetir ve uygulayacağınız yoga pozu, yürüyüş gibi aktivitelerin etkisinin daha hızlı olmasını sağlar.
Nane yağları ve naneli tarifler deneyerek midenizi bir an önce rahatlatabilirsiniz. Reflü probleminiz varsa kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Bilinenin aksine reflüde problemlere yol açacaktır.
KARIN MASAJLARI YAPIN
Karın bölgesine yapılacak masajlar sindirim sistemini uyaracak ve devreye sokacaktır. Karın masajları şişkinliği azaltmak için sıkça kullanılır. Aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.
- Elleri sağ kemiğin üzerine yerleştirin.
- Göğüs kafesine doğru hafif bir basınçla ovalama yapın.
- Midenin üzerinden başlayarak elinizle aşağıya doğru oval çizerek masaj yapın.
- Sol kalçanızı yavaş yavaş içeri çekin.
- Rahatlayana kadar tekrarlayın.
Masaj bir herhangi bir tedavi tekniği değildir.
ILIK DUŞ ALIN, SIRILSIKLAM OLUN VE RAHATLAYIN
Ilık su ile alacağınız duş tüm kaslarınızın gevşemesini sağlayacaktır. Bu sayede şişkinliğiniz bir nebze hafifleyecektir.
GAZ GİDERİCİLERİ DENEYİN
Gaz giderici haplar ve sıvılar. Yukarıdaki işlemlerin hiçbiri işe yaramadıysa bir eczaneye gidip durumu rahatlıkla anlatmanızı tavsiye ederiz. Size kısa vadede kalıcı çözümler sunacaktır.
ŞİŞKİNLİK İÇİN UZUN VADELİ ÇÖZÜMLER
Bazı şişkinlikler için hızlı düzeltmeler onun kadar etkili değil. genel olarak, şişkinliği olan kişiler, belirli yaşam tarzının genel hatlarının genel gelebileceği ve şişkinliği azaltılabilir.
İnsanlar için uzun vadeli şişkinliği önye çalışmak bu basit kullanımlar:
LİF ALIMINI KADEMELİ OLARAK ARTTIRIN
Artan lif alımı şişkinliğin tedavisine yardımcı olabilir. Daha fazla lif yemek kabızlığı ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Lif alımını arttırmayı kademeli olarak yapın, bir anda yüklemeniz şişkinliğinizin artmasına neden olacaktır.
GAZLI İÇECEKLER TÜKETMEYİN
Gazlı içecekler, midede birikebilen gaz içerir. Diyetteki şekerler veya yapay tatlandırıcılar da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Ürün satışını yükseltmek için üzerinde şekersiz kalorisiz yazan yiyecek ve içeceklere dikkat etmek gerekir. Bu ürünlerin içerisindeki yapay tatlandırıcılar hahife alınmayacak bir şişkinliğe neden olabilir.
SAKIZ ÇİĞNEMEYİN
Sakızdaki yapay şekerler şişkinliğe neden olabilir. Çiğnerken yutulacak hafa şişkinliğe neden olabilir. Sakız çiğnemek yerine nefeslerini tazelemek zencefilli ve naneli pastil kullanabilirsiniz.
HERGÜN DAHA AKTİF OLUN
Spor yaptığınızda veya aktif olarak hareket ettiğinizde sandığınızdan çok daha fazla sistem bir anda çalışır. Bu sistemlerin içerisinde sindirimde vardır. Hızlı sindirim, gazların hızlı bir şekilde vücuttan atılması ve sıradaki enerji kaynağını kullanmak için harekete geçmektir.
Dehidrasyonda kabızlığı kötüleştirebileceğinden, susuz kalmamak için egzersizden önce ve sonra bol miktarda su tüketin.
YAVAŞ TÜKETİN
Büyük bir yemekten sonra hemen şişkinlik ortaya çıkar. Bu şişkinliği gidermenin en doğru yolu porsiyonları küçültmektir. Ayrıca yiyecekleri hızla yutmak ve pipet ile içecek tüketmekte gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Şişkinliği olan kişilerse pipet kullanmaktan kaçınmalı ve yemekten hava yutmamak için yavaş yemeye çalışmalıdır.
PROBİYOTİKLERİ DENEYİN
Probiyotikler canlılarda iyi bakterilerdir. Probiyotik içerikte, gaz üretebilen ve şişkinliğe neden olabilen kolon bakterilerini düzenlemeye yardımcı olabilir.
TUZU AZALTIN
Fazla tuz tüketmek vücutta su tutulmasına neden olur. Bu, şişkinlik hissine neden olabilir. Tuzu azaltın (Tamamen hayatınızdan çıkartmayın).
UZMAN DESTEĞİNDEN KORKMAYIN
Yukarıda belirttiğimiz nedenler ve çözümler toplumun genelini kapsayarak yazılmıştır. Ciddi bir bağırsak veya mide problemi gibi durumunuz varsa zaman kaybetmeden doktora görünün.
NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELI
Kalıcı şişkinlik varsa zaman kaybedilmeden doktora görünün. Yaygın olmasa da karın şişkinliği ve şişmesi ciddi bir tıbbi duruma işaret edebilir. Karaciğer hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalığı, kalp yetmezliği , böbrek sorunları ve bazı kanser türleri şişkinliğe neden olabilir.
Günler veya haftalarca devam eden şişkinlik, tıbbi müdahale gerektiren bir sağlık sorununa işaret edebilir. Zamanla geçmeyen devam eden şişkinlik hakkında bir doktorla konuşmanız önerilir.
Bu semptomlarla birlikte şişkinlik meydana gelen kişiler tıbbi yardım almalıdır:
- İştah değişiklikleri ve yemek yeme sorunu
- İshal
- Kusma
- Kilo kaybı
- Ateş
- Şiddetli karın ağrısı
- Dışkıda kırmızı kan
- Siyah veya koyu bordo dışkılar
Görünüm
Sonuçta, şişkinlik görünümü altta yatan nedene bağlıdır. Çoğu zaman şişkinlik, yaşam tarzı değişikliklerinin veya OTC tedavilerinin çözebileceği küçük sorunlardan kaynaklanır.
Şişkinlik devam ediyorsa veya başka semptomlarla ortaya çıkıyorsa, bir doktora görünülmelidir. Şişkinliğin ve diğer sindirim sorunlarının altında yatan nedeni belirlemek, tedavi görmenin ve daha iyi hissetmenin ilk adımıdır.