Protein ve vitaminler bakımından zengin, antioksidan kaynağı olan yoğurt, yıllardır sağlıklı beslenmenin en temel ürünlerinden biri. Peki ya yoğurt tüketmenin aynı zamanda diyabet riskini de azalttığını biliyor muydunuz? ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) de onayıyla düzenli olarak yoğurt yemenin tip 2 diyabet riskini azalttığı kanıtlandı. Bir protein kaynağı olan yoğurt, kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olurken eğer kahvaltıda tüketilirse günün geri kalanında da açlık hissini düzenlemeye yarıyor. Aynı zamanda yoğurdun içeriğindeki probiyotiklerin, enflamasyonu azaltma yetenekleriyle tip 2 diyabet için alternatif bir tedavi olarak görülmesi mümkün.
2022 yılında yapılan bir inceleme, gözlemsel çalışmaların yoğurt gibi fermente süt ürünlerinin diyabet gelişimine karşı koruyuculuğunu ortaya çıkarttığını ifade etti. Diyabet hastalığına karşı koruma sağlayan besinler içinden en uygun olanın yoğurt olduğu ortaya kondu. Bir başka araştırma ise yoğurdun yüksek kardiyovasküler risk barındıran sağlıklı yetişkinlerde tip 2 diyabet riskini azaltabileceği sonucuna ulaştı.
2023 tarihli bir araştırmada araştırmacı, on iki hafta boyunca Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium lactis probiyotikleri içeren 200 gram probiyotik yoğurt tüketen tip 2 diyabetli kişilerin hemoglobin A1c’de (HbA1c) önemli düşüşler yaşadığını gözlemledi.
Doğru yoğurdu seçin
Ancak yoğurdun tip 2 diyabetin tedavisi için büyülü bir dokunuş olduğuna da inanmamak gerekir. Özellikle tüm yoğurt çeşitleri kan şekerini dengede tutmak için ideal değil. Tip 2 diyabet hastalığınız mevcutsa düzenli tüketim için doğru yoğurdu seçtiğinize emin olmalısınız. Şeker hastalığına fayda sağlamak söz konusu olduğunda probiyotik bakımından zengin ve şekersiz yoğurt en büyük yararı sağlayacaktır. Tatlandırılmış ve aromalandırılmış yoğurtlar büyük miktarda ilave şeker içerebilir ve bu da yemekten sonra kan şekeri seviyenizi önemli ölçüde arttırır. Katkı maddelerinin kullanılmadığı, kolesterolü düşüren, mideyi rahatlatan ve sindirimi de kolaylaştıran ev yoğurdu sağlığınız için en organik ve faydalı tercih olacaktır.
Düzenli olarak yoğurt tüketiminin diyabeti uzak tuttuğundan bahsettik. Sindirim sisteminden bağışıklık sistemine yoğurdun sağlığa faydaları ve diyete uygun yoğurt tariflerini daha detaylı okuyabilirsiniz.
Ev yoğurdu nasıl yapılır?
Bir kasesi yaklaşık 130 kalori olan ev yoğurdu, diyet listelerinin de en önemli ara öğünlerindendir. Evde yoğurt yapımı için ihtiyacınız olanlar; 5 litre süt, 3-4 yemek kaşığı yoğurt, derin bir kap ve tahta kaşık. Daha önceden yaptığınız ev yapımı yoğurdu da maya olarak kullanabilirsiniz. Mayalarken köy sütü kullanmanız yoğurdunuzu daha sağlıklı ve lezzetli hale getirecektir.
Sütünüzü derin bir tencerede orta ateşte ara ara karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayan sütün altını kısın ve karıştırarak havalandırın. 15 dakika daha kaynadıktan sonra sütü mayalayacağınız kaba alın. Elinizi içinde tutabilecek kadar ılınmasını bekleyin. Başka bir kapta, maya olarak kullanacağınız yoğurdun üstüne ılık sütten birkaç kaşık ekleyin ve karıştırdıktan sonra sütün içine dökün. Son kez karıştırdığınız sütün üstünü bir bezle örtün ve 5-6 saat açmadan bekletin. Geçen sürenin ardından yoğurdunuzu üstü açık şekilde buzdolabına koyun ve bir gece de öyle dinlendirin.
Ev yapımı yoğurdun 1 kasesi (200 gr) 128 kaloridir. 100 gramı 4 gram karbonhidrat, 3.39 gram protein, 3.52 gram yağ içermektedir.